Docenten en leerlingenlichtroze-meerkleur Doelgroepen 

Gemiddeld zit er in elke klas 1 leerling die zichzelf beschadigt. Vaak wordt het, al dan niet uit schaamte, verborgen gehouden.
Weet jij als docent, mentor, zorgcoördinator of vertrouwenspersoon hoe hiermee om te gaan?
Voel je je kalm, zelfverzekerd en kundig in je handelen en begeleiden als een leerling zichzelf beschadigt?

Deze training zal bestaan uit theorie (wat is zelfbeschadiging? In welke vormen komt het voor? Wat zijn de achterliggende oorzaken?) en praktische handvatten.
Zo zal er ingegaan worden op het signaleren, het bespreekbaar maken en houden van zelfbeschadiging met de leerling en de vervolgacties die u kunt nemen. Er wordt ingegaan op het wel of niet inlichten van ouders en er is ruimte voor het bespreken van casussen uit de praktijk en het stellen van vragen.

Ook voor leerlingen vanaf 12-13 jaar kan een gastles gegeven worden. Onder leerlingen heerst vaak een enorm oordelende sfeer wanneer iemand op school zichzelf beschadigt. Leerlingen worden ermee gepest, worden uitgemaakt voor 'freak' of 'emo', en er wordt vaak gedacht dat het alleen bij meisjes voorkomt.
Hierbij zal ook weer op een interactieve manier ingegaan worden op wat zelfbeschadiging is en hoe het komt dat iemand het soms als enige optie ziet. Ik vraag leerlingen naar hun meningen, al dan niet in de vorm van stellingen. Ook wordt gesproken over hoe de leerlingen hun klasgenoot, vriend of vriendin kunnen helpen, is er ruimte voor vragen.
Dit alles om meer bewustwording voor dit steeds meer voorkomende probleem te creëren in de klas en op school.

Neem contact op voor meer informatie of reserveringen.

Hans-twickelcollege-geel3--1024x300 Doelgroepen

Beroepsopleidingenbenb-groen-achtergrond Doelgroepen

Wanneer je als aanstormend talent in de (geestelijke) gezondheidszorg of in het onderwijs stage gaat lopen in jouw vakgebied, kun je te maken krijgen met zelfbeschadiging. Deze ervaring wordt vaak als heftig ervaren en roept meestal veel vragen op.
* Waarom doet deze cliënt/leerling dit?
* Hoe moet ik reageren?
* Hoe kan ik helpen?
* Wat kan ik doen om het te voorkomen?

Maar ook
* Hoe voel ik me als student bij deze confrontatie?

Voor studenten in de richtingen zorg, welzijn en onderwijs geef ik daarom trainingen en gastcolleges over dit onderwerp.
Deze lessen zullen er zeker aan bijdragen om jou als student daadkrachtig en zelfverzekerd te laten reageren in zulke situaties.
Alle bovenstaande vragen komen hierbij aan bod, evenals een stuk theorie over zelfbeschadiging en mijn eigen ervaringen hiermee. Uiteraard is er ruimte voor vragen, discussie en in kleine setting voor opdrachten of eventueel rollenspel.

Neem contact op voor meer informatie of reserveringen.

Esmay-huidtherapie-geel-1024x302 Doelgroepen

Geestelijke gezondheidszorggeel-meerkleur Doelgroepen 

Binnen de hulpverlening wordt het nog vaak lastig gevonden om mensen die zichzelf beschadigen goed te begeleiden en te behandelen. Binnen teams heerst verdeeldheid over welke aanpak het beste is.
* Wat zeg je wel, en wat kun je beter niet zeggen?
*  Werkt een non-contract nu wel, of niet?
Ook komen discussies en confrontatie met eigen emoties, gedachten en oordelen regelmatig voor op de werkvloer.

Ik verzorg ( op maat gemaakte ) trainingen voor groepsleiders, therapeuten, psychologen en psychiaters die werkzaam zijn in zowel de volwassenen- als de jeugdzorg. Feiten en achtergrondinformatie over zelfbeschadiging komen aan bod en ik vertel mijn eigen ervaringen met zelfbeschadiging en hulpverlening. Daarnaast krijg je praktische tips in het omgaan met zelfbeschadigend gedrag en bejegening richting cliënten. Ook is er ruimte voor vragen, prikkelende (actuele) stellingen en specifieke casussen.
Mochten er speciale wensen zijn is dit uiteraard bespreekbaar.

Neem contact op voor meer informatie of reserveringen.

Valerie-avans-geel-1-1024x301 Doelgroepen

Algemene gezondheidszorggrijs-groen-oranjeroze Doelgroepen

Wanneer een patiënt op de spoedeisende hulp, huisartsenpost of bij de huisarts komt met een zelf toegebrachte verwonding die behandeld moet worden, rijzen er bij jou of je collega’s mogelijk allerlei vragen.
* Hoe ga ik om met iemand die zichzelf beschadigd heeft?
* Vraag ik wel naar redenen, of niet?
* Wat verwacht de patiënt van mij als medicus?
* Verdoof ik wel of niet?
* Is het aandacht trekken?
* Wat zeg ik wel, en wat is juist niet zo handig om te zeggen?

Daarnaast stuit je mogelijk ook op eigen oordelen, gedachten, emoties en discussies binnen jouw team. Iets wat heel menselijk is, je bent immers opgeleid om mensen beter te maken, en nu tref je iemand die zijn/haar eigen lichaam juist kapot maakt. Maar jouw logische reactie pakt lang niet altijd positief voor de patiënt.

Ik verzorg op maat gemaakte trainingen voor medisch personeel waar feiten en achtergrondinformatie over zelfbeschadiging onderdeel zullen zijn van het programma. En waarin ik vanuit mijn eigen ervaring zal vertellen en vragen zal beantwoorden. Daarnaast zal ik informatie geven over bejegening en is er ruimte voor prikkelende (actuele) stellingen en specifieke casussen.
Mochten er speciale wensen zijn is dit uiteraard bespreekbaar.

Neem contact op voor meer informatie of reserveringen.

Melvin-SEH-geel-e1612707043265-1024x289 Doelgroepen

Ervaringsgenotenlichtroze Doelgroepen

Voel jij je vaak alleen? Heb je het idee dat niemand écht begrijpt wat zelfbeschadiging inhoudt en zou je het fijn vinden met mensen te praten die (deels) dezelfde ervaringen hebben?
Ik organiseer regelmatig middagen/avonden voor ervaringsgenoten.

Tijdens deze bijeenkomsten kun je dingen met elkaar delen die je lastig kunt delen met mensen in je omgeving.
Als ervaringsgenoot voel je de ander haarfijn aan omdat je reageert vanuit dezelfde ervaringen.
Bovendien biedt deze veilige omgeving altijd ruimte voor eigen gevoelens en emoties.
Naast ervaringen delen zullen de bijeenkomsten per keer anders ingedeeld worden.

Neem contact op voor meer informatie en data.

C15jaar-e1612708748263-1024x246 Doelgroepen

Familie en omgevinggroen-meerkleur Doelgroepen

Wat als blijkt dat jouw kind, partner, broer, zus of ander persoon die dichtbij jou staat zichzelf beschadigt? Vaak is het niet alleen voor de persoon zelf een lastig probleem, maar ook voor jou als naaste.
Misschien ben je boos, bang, voel je je machteloos omdat je niet weet hoe en of je kan helpen. Misschien ben je geneigd alle scherpe voorwerpen te verstoppen maar weet je eigenlijk helemaal niet of dat wel het beste is om te doen.

De bijeenkomsten zijn bedoeld om je een beetje op weg te helpen met al deze vragen. We zullen een stukje theorie behandelen, ik vertel wat over mijn ervaringen met zelfbeschadiging maar de bijeenkomst zal vooral in het teken staan van jouw eigen verhaal en vragen die spelen.
Er is ruimte om te delen waar jij tegenaan loopt en wat zelfbeschadiging in je naaste omgeving met jou doet. Welke gedachten heb je erbij, welke gevoelens komen erbij kijken.

Mocht je meer behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek in plaats van in een groep is dat uiteraard ook mogelijk.

Neem contact op voor meer informatie over andere data of persoonlijke afspraken.

ouders-anoniem-geel-e1612707787574-1024x209 Doelgroepen